Порядок встановлення лічильників на воду

Порядок встановлення лічильників на воду

Завдяки роботі водомірів,яку б воду вони не вважали, холодну чи гарячу, що проходить у власному житлі або затрачену багатьма мешканцями будинку, гроші на послуги йдуть в набагато скромніших розмірах, ніж без лічильників. Так як всім відомо, що за всю воду, що витікає зі старих, іржавих труб в загальній системі трубопроводів, платять споживачі не мають лічильники.

При наявності лічильника виникає обгрунтований мотив не розтрачувати воду даремно, ремонтувати крани і труби, економно ставиться до води. Тому що без сенсу пролита вода додає цифри на платіжці. Завдяки поширенню лічильників води, співробітники водоканалів не зможуть запросто списувати витрати від роботи застарілого обладнання на простих платників.У регіонах розроблені певні умови для установки лічильників води. У них перераховані вимоги до монтажних компаніям, а також порядок введення в експлуатацію нових пристроїв. Якщо ви не хочете нікого наймати, плануючи впоратися особисто, то заздалегідь дізнайтеся у тих, хто ставить пломби на лічильники, про можливість установки без участі фахівця.

Зміст


Підготовчі заходи для врізки лічильника води в трубу


До водоміра перед установкою потрібно зафіксувати фільтр, який не буде пропускати великі частинки сміття. Завдяки такому бар'єру, збільшиться тривалість терміну служби лічильника. Адже всім відомо, що досить чистої води в трубопроводах практично немає  

Також, щоб працівники водоканалу схвалили вашу самодіяльність, необхідно додати зворотний клапан. Така деталь не дає можливості відмотати. Інспектор, при перевірці, виявивши відсутність клапана, не прийме вашу роботу і змусить переробляти, навіть якщо ви не збиралися шахраювати.

У комплектації водоміра повинні бути спеціальні гайки (американки), вони потрібні для того щоб акуратно знімати пристрій для обліку, не завдаючи шкоди іншим складовим трубопроводу.

Водонепроникність з'єднання накидних гайок зі зворотним клапаном і фільтром створюється за допомогою стрічки ФУМ або клоччя. Якщо ви проводите монтаж самі,обов'язково звертайте увагу на спеціальні напрямні стрілки, вони є на кожній окремій деталі конструкції. Вони повідомляють напрямок, в якому повинен проходити потік через пристрій.

Американки до фільтра загвинчують з боку гострого кінця стрілочки, до зворотного клапана - зі зворотного боку (хвоста стрілки). Якщо ви все наплутаєте, прикріпіть навпаки, то знову ж таки, ваші старання не схвалять. Крім того сам прилад не грамотно працювати, а подача води може зовсім зупинитися, на що впливає особливість будови лічильника.

Стрілку на приладі дозволяється зорієнтувати у напрямку від відсікаючого крана, розрізає в водопровідний стояк. У технічній документації водоміра є докладні рекомендації для правильного під'єднання до трубопроводу. Для успішного завершення самостійного монтажу необхідно строго дотримуватися інструкції.

Яким чином відбувається встановлення лічильника в систему водопроводу?


Власноручний установка менш трудомісткий на поліпропіленовому або металлопластиковом трубопроводі. Такі матеріали досить легко піддаються будь-яким інструментом, без великих фізичних зусиль можна розрізати. А між собою труби прикріплюють за допомогою невеликого паяльника. Монтаж складається з наступних маніпуляцій:

  • Обрізають трубу і приєднують до відсікає водопровідного крану попередньо укомплектований водомір. За допомогою стрічки ФУМ або клоччя зміцнюють стики.
  • Надалі, після того, як кран і водомір надійно приєднаються, потрібно заміряти, де точно буде розташовуватися у відповідьа різьблення.
  • Зайвий шматок труби обрізають і на краю роблять різьблення або прикріплюють спеціальний фітінг. Поліпропіленові елементи з'єднують за допомогою паяльника.
  • Після знімають від укомплектованого водоміра зворотний клапан з прикручений американкою і накручують його на заздалегідь підготовлену різьблення.
  • Потім відновлюють з'єднання накидної гайки (американки) з приладом обліку.
  • Уполягають потік води від стояка в систему трубопроводів квартири, відкриваючи відповідний кран. І спостерігають наскільки щільно зафіксувалися місця з різьбленням.
  • Якщо в відповідних ділянках немає явних ознак негерметичність, значить установка пройшла на відмінно.
  • Тепер потрібно викликати інспектора, щоб він перевірив та опломбував прилад.

Якщо робити монтаж на трубопровід з металу, тут знадобляться додаткові інструменти для різання заліза і нарізки різьблення. Це звичайно більш трудомісткий, так як рідко у кого є подібні інструменти, і не всі вміють працювати з металом. Тому, швидше за все для цієї мети потрібно буде найняти майстра.

За якими критеріями визначаються з компанією для проведення монтажу


Необхідно уважно поставитися до вибору фірми, яка займається монтажними роботами. За даними ознаками, можна зрозуміти, чи варто довіряти організації:

  1. компанія повинна мати відповідну ліцензію, вона видається при наявності кваліфікованого персоналу та необхідних механізмів. Не факт, що без ліцензії буде те ж саме;
  2. організація обов'язково повинна давати гарантію на свої послуги,ремонт або заміна деталей в разі несправності в перебігу прописаного строку;
  3. працівники повинні фіксувати свої дії на папері(договір на монтаж, акт виконаних робіт), що спрощує реєстрацію приладу, постановку його на облік і подальший сервіс.

Краще це з'ясувати заздалегідь в телефонному режимі. Фірма, яка має ліцензію за родом своєї діяльності, серйозно ставиться до всіх дрібниць в ході монтажу і його завершення. Експерти компанії попередньо готують проект, за яким буде проводиться монтаж. Все грамотно і професійно. При такому підході поширюються хороші рекомендації серед потенційних клієнтів. Якщо вам порадили фірму знайомі або друзі, телефонуйте на неї в першу чергу. Так як реклама з вуст в уста безпідставної не буває. Також перелік авторитетних фірм можна знайти в дирекції єдиного замовника (ДЕЗ).

Якщо скористатися послугами фахівців, то вже немає потреби вигадувати і вишукувати самому правильний спосіб установки водяного лічильника. Не завжди подібні дії закінчуються вдало. Професіонали виконують всі що потрібно за короткий проміжок часу, строго дотримуючись вимог контролюючих організацій.

Документи, які потрібно мати на руках


Після того як вузол обліку води повністю обладнаний і готовий до роботи, створюється документ здачі-приймання. У процедурі беруть участь компетентні співробітники водоканалу, компанії по монтажу і безпосередньо замовник.

У цій документації прописуються заводські номери приладів обліку, датування їх установки, інформація про замовника, співробітників монтажної компанії і ДЕЗа. В акті розписуються всі сторони. Також у споживача повинно бути:

  • технічна документація на водомір, в якій зазначено початкове значення витрати, дата установки і введення в експлуатацію;
  • свідоцтво про повірку водоміра, в якому вказана дата наступного проведення випробування приладу (в залежності від технічних властивостей моделі, наступна повірка може бути через 4-6 років)

Напишіть нам

Закрити