Як вибрати лічильник тепла для квартири.

Як вибрати лічильник тепла для квартири.

З чого почати вибір теплолічильника?

Почати потрібно з того, що ви приймаєте рішення встановити квартирний лічильник теплової енергії. Це рішення правильне, але не просте. Тому що встановити квартирний лічильник тепла, прямо скажемо, це клопітка справа. Отже, раз вирішили, значить, робимо!

І першим пунктом в нашій дорожній карті буде візит в теплопостачальну організацію за технічними умовами на встановлення квартирного лічильника тепла. Технічними умовами визначається, по-перше, сама можливість установки лічильника, по-друге - місце установки лічильника - на квартиру, на під'їзд або на будинок, і, по-третє, приписи, які необхідно врахувати в проекті. У приписах може бути облік додаткової опалювальної площі, установка додаткової арматури або прокладка трубопроводів до місця установки лічильника або необхідність впровадити дистанційну передачу показань або щось ще.

Другий пункт - виконання проекту на установку лічильника теплової енергії. Ну, тут уже потрібно звернеться до фахівців. Інженер вивчає місце установки лічильника, і з огляду на приписи, виконує проект, результатом якого буде визначена теплова потужність об'єкта і підібраний тип і розмір лічильника.

На що звернути увагу під час вибору теплолічильника.

При виборі лічильника потрібно переконатися, що прилад сертифікований в Україні та внесений до реєстру, на лічильник є гарантія, і є сервісні центри, які зможуть, наприклад, замінити батарейку, зробити повірку і повну діагностику лічильника.

Основні типи теплолічильників

Зараз для поквартирного обліку тепла основними залишаються два типи лічильників - механічні та ультразвукові. Давайте подивимося на відмінності і подібності. Подібності в тому, що обидва типи лічильників тепла мають одну і ту ж точність підрахунку, мають можливість підключення до системи дистанційної передачі даних, мають загальні параметри по температурі і тиску вимірюваного середовища. За особливостями конструкції - в механічному крутиться крильчатка, тому є обертовий елемент. Крильчатка створює трохи більше гідравлічний опір, ніж ультразвуковий лічильник. В ультразвуковому лічильнику тепла немає рухомих елементів, і тому ультразвукові лічильники тепла не мають практично ніякого впливу на роботу системи опалення. Для обчислення обсягу рідини, що проходить повз, в ультразвуковому лічильнику використовують датчики - дзеркала, які посилають і приймають відбитий сигнал. Дзеркала - це слабке місце ультразвукових лічильників тепла. Якщо дзеркало з часом покриється шаром нальоту, його відзеркалююча здатність буде загублена і лічильник буде рахувати неправильно. Чого не скажеш про механічні лічильники - крильчатка нальоту не боїться, і на точності механічного лічильника це практично не позначається. Ще, варто чесно сказати - механічні лічильники тепла поки дешевше ультразвукових, але різниця в ціні з кожним роком скорочується.

Передача показань лічильників тепла

Сучасні технології спрощують життя і роблять її зручніше. Це стосується звичайно і комунальної сфери. Є цілі розробки систем дистанційної передачі показань, і вони вже давно випробувані і успішно працюють. Це позбавляє мешканців передавати самим показання і щось комусь доводити і робити всякі звірки. Квартирні лічильники тепла, як правило, усі містять місячні та річні архіви споказань у цифровому вигляді. Ці архіви автоматично передаються в теплопостачальні організації і тут вже обговорювати нічого. Варіанти систем передачі даних може бути кілька. Вони різні і в цьому питанні головну скрипку грають постачальники послуг. Ці організації приймають самі рішення, яким чином вони хочуть отримувати дані від абонентів. Про це може бути написано в технічних умовах на установку лічильника тепла. Це можуть бути провідні системи m-bus - Ethernet, бездротові - m-bus-GSM, або бездротові Radio m-bus.

Що буде потрібно ще, крім лічильника тепла.

Звичайно установка лічильника тепла, це не тільки сам лічильник. У правилах монтажу лічильників води і тепла регламентується установка в обов'язковому порядку запірної арматури для проведення сервісних робіт і сітчастого фільтра для захисту прилада від сміття. Так само, важливі й елементи керування системою опалення. Вони як правило, встановлюються в одному місці з теплолічильником. Це можуть бути регулюючи прохідні крани, термостатичні вентилі з електроприводом або триходові крани з електричним або термостатичним приводом штока. Всі ці елементи системи звичайно не повинні висіти на трубі. Весь тягар елементів обв'язки вузла введення води або тепла повинен передаватися на несучі конструкції будівлі - стіни або спеціальні опори. Для цього використовують хомути та інші елементи кріплення відповідного розміру.

Електроживлення і інші провідні комунікації для теплолічильника

Електроживлення у квартирних лічильників, в основному, автономне. Внутрішньої батареї вистачає від 6 до 12 років роботи. Додатково нічого для лічильника не потрібно. Але електроживлення може бути потрібно для елементів управління системою опалення. Так само одразу слід прокласти всі дроти, які можуть бути потрібні, для підключення до системи дистанційної передачі даних. Не забудьте прокласти живлення для запірних кранів з електроприводом, якщо ви бажаєте встановити пристрій захисту квартири від затоплення.

Інтернет-магазин ЄСТС пропонує тільки перевірені і сертифіковані прилади обліку тепла. Поставка, установка під ключ, гарантія, технічна підтримка.



Напишіть нам

Закрити