Як економити на опаленні квартири.

Як економити на опаленні квартири.

Кожен з нас відчуває сьогодні вартість енергоресурсів і послуг теплопостачальних організацій. І вартість цих послуг дійсно не маленька. Навіть при невеликій площі житла ми можемо отримувати величезні рахунки за опалення. Так що ж робити? А робити треба ось що. Для початку потрібно розібратися в головному - за що ми платимо. А ми платимо за комфортні умови будинку в холодну пору року. Нам потрібен саме комфорт. Не спека в квартирі, не холод, коли в двох светрах сидиш, а комфорт. Ми будемо далі аналізувати кілька ситуацій, тримаючи в увазі основний аргумент, основну нашу мету - комфорт.

Наша стаття не адресована тим щасливим людям, у яких є в квартирі індивідуальне опалення. Там вже все в порядку. Ми поговоримо про людей, які отримують тепло з центральної або загальдомовий системи опалення.

Отже, ситуація перша. На вулиці вже холодно, а в квартирі теж холодно - батареї ледь-ледь. Щоб було вдома комфортно, доводиться додатково включати електроконвектор. При цьому, рахунок за опалення приносять, як ніби у вашій квартирі був «Єгипет». А за комфорт з електроконвектором звичайно потрібно доплачувати понад те. Як відновити справедливість? Для цього потрібно зробити один важливий крок - придбати квартирний лічильник тепла. На жаль, батареї гарячіщі від цього не стануть, але грошей за опалення ви заплатите рівно стільки, скільки отримали тепла з системи теплопостачання! Уже легше. Уже комфортні умови будуть коштувати в сукупності стільки, скільки повинні коштувати і не доведеться за це платити двічі по повній - за центральне опалення та за електродогрев. Таким чином, можна економити гроші за комфортні умови.

Ситуація друга. У квартирі дуже жарко, хоч вікна відкривай. Рахунки за опалення, знову ж таки, приносять «єгипетські». Начебто все чесно. Але навіщо? Адже ми ж хочемо комфорту, а не спеку, тим більше, що «спека» звичайно буде коштувати більше ніж «комфорт». Так що ж робити в такій ситуації? Встановити квартирний лічильник тепла? Так, але цього недостатньо. Лічильник тепла буде чесно рахувати «єгипетську» спеку і тільки підтвердить платіжку фактичними показаннями. Тут потрібен вже інструмент управління температурою у вашому помешканні. Якщо більше температуру, ніж дає центральне опалення, ми зробити не можемо, то зменшити температуру ми можемо завжди. І можливостей для цього маса. Найпоширеніший і простий спосіб коригування температури в приміщенні - установка термостатичних головок на радіатори опалення. Термостатична головка в парі з термовентілем дають в середньому, економію до 30% на опаленні! Цей спосіб потрібно застосовувати в будь-якому випадку, хоча б тому, що він дає можливість налаштовувати комфортну температуру в кожній окремій кімнаті. Якщо немає можливості оснастити радіатори термоголовками, то можна спробувати інше рішення. На введенні опалення в квартиру, там, де стоїть теплосчетчик, встановлюється термостатичний вентиль з сервоприводом. У квартирі встановлюється кімнатний термостат. Кімнатний термостат може бути пов'язаний з сервоприводом дротом або по бездротовому каналу. За командою кімнатного термостата, сервопривід перекриває подачу опалення в квартиру, поки кімнатний термостат не "дозволить" відкрити подачу опалення знову. В результаті, теплолічильник рахує тільки ту кількість тепла, яке було використано.

Ми домовилися, що відправною точкою в пошуку економії за опалення буде комфорт, пам'ятаєте? І ми самі можемо керувати комфортом і економити одночасно. Описані в статті дві ситуації об'єднує один елемент - квартирний теплолічильник, який є незамінним приладом в наших будинках і квартирах. У комплекті з регулюючими пристроями, квартирний лічильник тепла допомагає не платити гроші за те, що не потрібно. Або, як у першій ситуації, квартирний лічильник покаже справедливу вартість наданих послуг. Економія? Бесперечно.



Напишіть нам

Закрити