Що потрібно знати при виборі триходового клапана.

Що потрібно знати при виборі триходового клапана.

    Триходові клапани - важливий елемент в сучасних інженерних системах. Сучасна інженерна система - це, практично, живий організм, де кожен «орган» виконує свою незамінну функцію в управлінні системою і процесами. Одним з таких елементів у функціонуванні систем тепло та холодопостачання є триходовий клапан. В інженерному арсеналі є безліч різних типів і видів триходових клапанів. Всі ці триходові клапани мають різну конструкцію, різний принцип управління, різні форми і розміри приєднань і різний принцип дії. Кожен з них створено для вирішення конкретного завдання в теплотехнічній схемі. Фаховий підбір триходового клапана гарантує правильність роботи системи і, як наслідок, хороший економічний ефект у цілому.

Але як вибрати триходовий клапан правильно?

Для того, щоб вибрати відповідний триходовий клапан, потрібно знати, які вони взагалі бувають і чим відрізняються один від одного. Давайте розглянемо основні конструктивні типи триходових клапанів. Найпоширеніші типи триходових клапанів - це сідельний триходовий клапан, поворотний триходовий клапан, термостатичний триходовий клапан. Причому, останні можуть бути з вбудованим регульованим термостатом або з термостатом постійного значення, або з зовнішнім термостатичним або термоелектричним приводом. Тепер по порядку.

Сідловий триходовий клапан

Сідловий триходовий клапан - це клапан у якого рухливий шток ходить вгору-вниз і перекриває в крайніх положеннях один з напрямків потоку. В середньому положенні такий клапан може виконувати функцію змішувального клапана. Сідлові триходові клапана управляються тільки електроприводами. Такі клапана мають високі показники точності і надійності в роботі навіть при максимальних навантаженнях. Як правило, такі клапана застосовують в промислових системах і в технологічних процесах. Відповідно, спосіб з'єднання у таких сідлових клапанів може бути, як фланцевий, так і різьбовій. Функціонально, сідлові клапани можна застосовувати в якості змішувального клапана, або як розподільчий клапан, в залежності від того, як пустити через нього потоки. Дія електроприводу має збігатися з алгоритмом роботи клапана.



Поворотний триходовий клапан

Поворотний триходовий клапан - це клапан, в якому головним елементом є сегментований сферообразний сердечник, що обертається. Він знаходиться в центрі корпусу триходового поворотного клапана і до нього направлені потоки теплоносія. Шляхом повороту сердечника, в клапані перекривається повністю або частково один з напрямків потоку. Тому поворотний триходовий клапан можна використовувати як розподільний клапан або як змішувальний клапан. Управляються такі поворотні триходові клапани в основному електроприводами, але в більшості електроприводів є ручний режим управління клапанів. Або замість електроприводу клапана може використовуватися рукоятка. Ручне управління триходовим клапаном використовується рідко і тільки в тих процесах, якими керує сама людина.




Термостатичний триходовий клапан

Термостатичний триходовий клапан - це різновид сідельного клапана. Але, в термостатичному клапані є істотні конструктивні відмінності. Як правило, шток в термостатичному клапані підпружинений і в рух шток наводиться термоприводом. У всьому цьому ключове слово - термо! Тобто, є спеціальний термочутливий елемент, заповнений спеціальним середовищем, яке при нагріванні сильно розширюється і при охолодженні зменшується в об'ємі. Цю властивість використовують для контролю температури. В ту точку, де потрібно контролювати температуру, поміщають термочутливий елемент. Цей елемент діє на клапан, який керує потоком тепла в цю точку. Коли термочутливий елемент охолоджується, внутрішнє середовище скорочується в об'ємі і елемент перестає діяти на клапан. Внутрішня пружина термостатичного клапана відкриває клапан і повертає його в свій природний стан. Коли термоелемент нагрівається, він діє на клапан, шток клапана змінює потік і температура в контрольованій точці зберігається на заданому рівні. Термостатичний триходовий клапан може управлятися як термоголовкою так і термоелектричним приводом з робочою напругою 230 або 24 В.




Є різновид триходових термостатичних клапанів з вбудованими всередині термочутливими елементами. Для таких клапанів зовнішні приводи вже не потрібні. Якщо клапан має налаштувальну рукоятку з відносною градацією або зазначеними градусами, то ви можете встановити будь-яке положення в існуючих межах роботи клапана. Є клапана з вбудованими термостатами без можливості ручного налаштування. Такі клапана мають фіксовану заводську настройку і їх застосовують в основному в опалювальній техніці. А точніше, це триходовий термостатичний клапан для підвищень температури зворотної лінії котла, його називають котловий термоклапан. Особливо необхідний такий клапан в роботі твердопаливних котлів.

За способом з'єднання бувають фланцеві триходові клапана і муфтові.

Як правильно вибрати триходовий клапан підкажуть технічні фахівці. Потрібно детально вивчити проект з точки зору гідравліки і потім, використовуючи заводські нормалі і розрахункові програми підібрати правильний тип і розмір триходового клапана. При виборі триходового клапана так само дуже важливу роль відіграють гідравлічні характеристики триходового клапана. У всіх клапанів ці характеристики різні. Бувають клапани з лінійної гідравлічної характеристикою, квадратичної або пропорційною характеристикою. Ці гідравлічні характеристики потрібно знати при виборі електроприводу і алгоритму роботи електроприводу. Для правильної роботи системи теплопостачання потрібно знати і застосовувати всі ці аспекти. Тільки тоді ваша система буде працювати і управлятися з точністю швейцарських годинників.

Купити триходовий клапан для опалення, холодопостачання, водопостачання можна в нашому інтернет-магазині. Якщо ви не впевнені, який триходовий клапан краще вибрати, ви завжди можете звернутися за консультацією.

Напишіть нам

Закрити