Що робити якщо запітнів лічильник води

Що робити якщо запітнів лічильник води

Якщо запітнів водомір в квартирі.

Скажемо відразу, конденсат всередині квартирного лічильника води - це не нормально. Цей факт говорить про поломку лічильника. Взагалі, конденсат, як природне явище, виникає внаслідок ряду чинників - повинна бути різниця температур на поверхні і певна вологість повітря. Чим більше вологість повітря, тим менше потрібна різниця температури для випадання конденсату.

Чому пітніє лічильник води.

Багато хто думає, що лічильник води пітніє бо в приміщенні погана вентиляція. Але не поспішайте робити висновок. Вентиляція звичайно повинна працювати, але вологість повітря в приміщенні ніяк не впливає на запотівання лічильника води. Причиною запотівання лічильника зсередини може бути тільки порушення герметичності лічильника води. Справа в тому, що, квартирні лічильники мають герметичну перегородку всередині, яка відокремлює частину де протікає вода від верхньої частини, де розташований лічильний механізм. Лічильний механізм не відділений герметично від навколишнього середовища і тому туди потрапляє повітря з приміщення, а значить вологість всередині і зовні скла водоміра повинна бути однакова, якщо водомір справний. Але якщо перегородка усередині лічильника втратила герметичність, то під склом лічильника може збиратися конденсат або навіть вода, і це говорить про поломку лічильника.

Як прибрати конденсат з водоміра.

Чи можна експлуатувати запітнілий лічильник? Загалом, лічильник не втрачає точності вимірювання, але власник повинен розуміти, що якщо лічильник води втратив герметичність, то це вже потенційно загрожує затопленням, і потрібно планувати заміну такого лічильника якомога швидше. Всі дії по усуненню конденсату, як просушування феном або ще щось подібне, якщо і матимуть результат, то ненадовго. Через якийсь час конденсат з'явиться знову, бо не ліквідована сама причина появи конденсату. В інтернеті є рекомендації постукати по водоміру, щоб конденсат зібрався в краплі і стек зі скла приладу або просвердлити один або кілька тонких отворів в пластиковому склі водоміра для внутрішньої вентиляції приладу. Це робити не можна ні в якому разі. Порушення цілісності конструкції приладу може бути розглянуто як втручання в роботу приладу, що потягне за собою штраф. А всякі постукування, як ви розумієте, нічого не змінять. Отже, плануємо заміну водоміра.

Якщо запітнів водомір в колодязі.

Ось історія з водомірами в колодязі носить більш різноманітний характер. Справа в тому, що в колодязях люди встановлюють водоміри конструктивно різних типів. Якщо в колодязі стояв водомір сухого типу, які ставлять в квартирах, то звичайно під скло може проникнути навколишня волога. Колодязі, як правило, не мають ніякої вентиляції, а холодна вода провокує природний конденсат на поверхні труб, що призводить до підвищеної вологості в колодязі. Постійна підвищена вологість і хоч невеличка різниця температур – і ось, як результат, запітніле скло водоміра. Але це не обов'язково говорить про поламку лічильника. Просто в даному місці встановлений водомір не того типу, і тому він пітніє.

Який водомір потрібно ставити в колодязь?

В колодязях, підвалах, ямах і інших місцях з підвищеною вологістю і з потенційною можливістю затоплення потрібно встановлювати лічильники мокрохіди. Що це таке. Водомір мокрохід конструктивно виконаний так, що в ньому немає внутрішньої перегородки що розділяє на суху і мокру частини лічильника. Мокрохідний лічильник являє собою цілісний герметичний корпус, в якому всі частини заповнюються проточною водою. Тому ніяка вологість в повітрі або будь-яка інша причина не може спровокувати конденсат всередині водоміра, який повністю заповнений водою. Але ось тут якраз виникає факт, який багатьох насторожує:

Чому під склом лічильника води з'явилася вода?

Так само люди часто запитують - чому в новому лічильнику, який вони тільки дістали з коробки, є якісь краплі води? Він що бувший у використанні? Звичайно, ні! Залишки води говорять про те, що прилад після виготовлення проходив повірку на заводському стенді, про що стоїть відмітка в паспорті приладу. Повірка проводиться звичайно проливанням води через прилад, тому там всередині можуть бути залишки.

Вода під склом лічильника.

І друге за частотою питання - ми поставили лічильник води, опломбували, а коли відкрили кран, то вода пішла під скло водоміра. Він що бракований? Таке враження виникає у людей, які бачили лише квартирні лічильники води, у яких під склом суха зона і в лічильний механізм вода не надходить. Колодязні лічильники води якраз зроблені так, що вони повністю всередині повинні заповнитися водою. Це нормально, так і має бути. І буває навіть, що вода не повністю заповнює лічильник - під склом залишається повітряна пробка, яка є небажаною.

Як прибрати повітря з-зад скла водоміра  мокрохіда?

Якщо під час роботи в лічильнику накопичилось повітря під склом, це не трагедія, але інколи це може заважати знімати показання. Щоб видалити повітря потрібно розгорнути лічильник склом вниз і відкрити водорозбор, повітря вийде в трубу, після чого потрібно повернути водомір в нормальне робоче положення і зафіксувати його.

Якщо у вас виникла незрозуміла ситуація з лічильником води, ви можете звернутися до наших фахівців за допомогою. Ми знаємо все.

Напишіть нам

Закрити